Ondoordachte BPM verhoging brengt verduurzaming én betaalbare mobiliteit voor kwetsbare groep in gevaar

Op 22 april overhandigden RAI, VDVN en KNV uit protest een petitie aan de Tweede Kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat. Aanleiding is de onverwachte invoering van 37,7% BPM (Belasting Personenvoertuigen en Motorvoertuige) op zero-emissie rolstoelbussen door het kabinet.

Sector overvallen door afschaffing nihiltarief
De zorg- en taxivervoersector is onaangenaam verrast door het besluit om het nihiltarief voor uitstootvrije voertuigen los te laten voor rolstoelbussen. Deze voertuigen vallen onder de categorie ‘bijzondere personenauto’s’, waardoor ze belast worden op basis van de netto-catalogusprijs in plaats van hun uitstoot.

ZE-rolstoelbussen 20.000-30.000 euro duurder
Rekenvoorbeelden van leden en ombouwbedrijven laten zien dat een zero-emissie rolstoelbus hierdoor €20.000 tot €30.000 duurder wordt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de transitie naar duurzaam vervoer, maar zet ook directe druk op de betaalbaarheid van vervoer voor mensen die hierop zijn aangewezen.

Fred Teeven, voorzitter KNV Zorgvervoer en Taxi: “Dit mag niet doorgaan, het betekent feitelijk een forse extra bezuiniging op het zorgvervoer. Het vervoeren van kwetsbare mensen gaat zo nog meer kosten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Rolstoelbus is een bestelbus
Voor een zero emissie bestelbus is het BPM percentage wél 0%. Voor zero emissie personenauto’s geldt een vast bedrag van 667 euro. KNV, RAI en VDVN stellen voor om de zero-emissie rolstoelbussen vanaf 1 januari 2026 vast te stellen op 0% – of op z’n minst gelijk te trekken met het tarief voor personenauto’s.

Fred Teeven: “Omdat een zero-emissie rolstoelbus in de basis niets meer is dan een bestelauto die later wordt omgebouwd, zouden wij het logisch vinden als de belasting wordt gelijkgetrokken met die van elektrische bestelauto’s: nul procent.”

Gezamenlijk appel aan Kamer en staatssecretaris

RAI, VDVN en KNV roepen staatssecretaris Van Oostbruggen op om deze maatregel te heroverwegen. Voorafgaand aan het Kamerdebat over ‘Duurzaam Vervoer’ wordt de petitie overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

 

KNV Zorgvervoer en Taxi is de landelijke ondernemersvereniging die de belangen van zorg- en taxivervoerders vertegenwoordigt. KNV vertegenwoordigt ongeveer 70-75% van de branche.

Koninklijke RAI Vereniging behartigt de belangen van ruim 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen en van garage-uitrusting zijn bij RAI Vereniging aangesloten.

VDVN is de vereniging van opdrachtgevers in het doelgroepenvervoer en behartigt de gedeelde belangen op zowel lokaal als nationaal niveau van doelgroepenvervoer.